Sekam padi bakar |
Apa Itu Serkam Padi Bakar?
Sekam bakar atau arang sekam ialah bahan yang terhasil daripada pembakaran sekam (kulit) padi secara terkawal.
Sekam bakar yang terbaik ialah yang baru di tuai dan tidak terlalu hancur semasa proses pengasingan sekam.Pembakaran ini akan menyebabkan semua bahan hidup seperti benih padi,rumpai, mikroorganisma lain akan mati.
Kegunaan Sekam Bakar
1. Sesuai digunakan untuk pelbagai tanaman ,sayuran, bunga dan buahan
2. Menjadikan tanaman lebih subur, sihat dan gemuk
3. Nilai bacaan pH menjadi neutral iaitu diantara 6-7. Untuk info tanah berasid adalah dibawah pH 5.5
4. Memudahkan percambahan akar dan pertumbuhan tanaman
5. Sesuai penanaman di pasu, polybag dan sebagainya
6. Elak serangan ulat dan siput pada tanaman. Sekam padi bakar yang terkena pada mata serangga menjadi pedih
7. Tanah @medium longgar akar senang tumbuh, amat baik untuk semua tanaman.
8.Media bersifat poros
Sekam padi mentah
SEKAM MENTAH/KUNING
Sekam padi mentah adalah kulit dari padi.
Digunakan untuk menaman sayuran, bunga, & pada medium pokok buahan.
Kelebihan sekam padi:
Meningkatkan nutrien tanaman
Melonggarkan aliran udara dalam tanah.
Mengekalkan kelembapan medium tanaman.
Mengalakkan akar pokok berkembang.
Sekam padi mentah
SEKAM MENTAH/KUNING
Sekam padi mentah adalah kulit dari padi.
Digunakan untuk menaman sayuran, bunga, & pada medium pokok buahan.
Kelebihan sekam padi:
Meningkatkan nutrien tanaman
Melonggarkan aliran udara dalam tanah.
Mengekalkan kelembapan medium tanaman.
Mengalakkan akar pokok berkembang.
No comments:
Post a Comment