Tuesday, March 29, 2022

Jenis buah nona

nona srikaya merah

nona srikaya merah

nona srikaya

nona sirsak


PENGENALAN & JENIS-JENIS
- Annona Reticulata
-Annona Squamosa (nona srikaya)

Famili : Annonaceae . Nama Indonesia : Mulwo, Binoa, Manowa Kawasan / asal : Secara semulajadi ia terdapat di Amerika Tengah dan Amerika Selatan seperti Indies Barat dan sekarang ditanam di seluruh tropika. Pokoknya kecil lebih kurang 4.5 meter hingga 6 meter dan bersifat separuh umur. Buahnya berbonggol dan mempunyai banyak biji dan boleh didapati di sepanjang tahun (tidak bermusim).

Ia dibiakkan dengan menggunakan biji benih. Buah Nona Serikaya ini juga boleh dibiak dengan cantuman tunas tetapi kualiti dan hasil buahnya kurang memuaskan. Nona Serikaya boleh dimakan begitu saja apabila masak.
Terdapat pelbagai jenis Nona, antaranya yang mempunyai kulit bewarna hijau atau merah.Selain itu, buah nona yang sering dibandingkan dengan buah epal juga mempunyai banyak bahan berkhasiat seperti protein, vitamin C, Kalsium dan Fosforus.

Ini bererti buah nona mengandungi bahan-bahan penting dalam menghasilkan sel darah merah(erytrocyte), membina tulang dan gigi yang kuat serta membantu pertumbuhan kanak-kanak.Daunnya juga boleh dijadikan penawar bagi merawat bengkak nanah, merawat luka daripada dikerumuni lalat, penyakit cirit-birit dan radang usus(najis berdarah).

Buah Nona, sedap namanya dan mudah pula untuk menanamnya. Dengan hanya menaburkan bijinya dan sedikit pembajaan, anda akan mendapat hasilnya dalam tempoh tiga suku tahun. Ini bererti buah nona mengandungi bahan-bahan penting dalam menghasilkan sel darah merah(erytrocyte), membina tulang dan gigi yang kuat serta membantu pertumbuhan kanak-kanak.

Daunnya juga boleh dijadikan penawar bagi merawat bengkak nanah, merawat luka daripada dikerumuni lalat, penyakit cirit-birit dan radang usus(najis berdarah).


ANNONA SQUAMOSA
Famili : Annonaceae

Nama Tempatan : Nona/Srikaya
Kegunaan/Kaedah Penggunaan

Daun pokok nona ini boleh direbus dan diminum bagi mengatasi masalah mual-mual, sengal-sengal tulang, batuk dan selsema. Daunnnya boleh ditumbuk dan digunakan bagi mencuci rambut untuk mengatasi masalah sakit kulit terutamanya bisul.

Kulit buah tumbuhan ini boleh direbus dan diminum bagi menyembuhkan demam dan cirit birit . Manakala air rebusan akarnya boleh digunakan sebagai julap dan juga mengatasi masalah sakit tulang belakang dan sakit pinggang.

Biji buahnya boleh ditumbuk dan disapu bagi mengatasi masalah sakit sendi dan juga membunuh kutu pada rambut. Bijinya mempunyai kesan toksik dan tidak boleh dimakan.
(sumber - http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s2_99/a58700.htm)
2, Buah Nona Kapri / Bullock Heart
Annona reticulata
Buah lebih besar daripada nona biasa


-Bullock’s Heart – A
nnona reticulata (nona sirsak) (custard apple, Jamaican Apple, Sweetsop and Netted Custard Apple.)

Annona reticulata mempunyai nutrien s
eperti vitamin C, karbohidrat, vitamin B6, vitamin B2, Vitamin B, zat besi, kalium, serat makanan, magnesium, protein dan lain-lain.

Ini digunakan untuk mengobati selesema, demam, tekanan, kegelisahan, cirit-birit, disentri, dan penyakit kesihatan lainnya.

Ia dipercayai mempunyai sifat anti-radang, vermifuge, astringen, tonik, analgesik, anthelmintik, penyembuhan luka, antipiretik dan sitotoksik.

Jantung Bullock membantu meningkatkan sistem imun, menjaga kesihatan kulit dan memperbaiki luka dan luka.

Kerana kaya dengan kalium, ia membantu menyeimbangkan elektrolit dan mendorong pertumbuhan otot.

Buah ini sangat bermanfaat untuk kesihatan. Ia kaya dengan Vitamin C dan riboflavin. Ia membantu menghilangkan radikal bebas dari badan.

Selain itu, jantung Bullock menjaga kesihatan mata dan meningkatkan penglihatan.

Bullock's Heart adalah pokok kecil, tegak, separa gugur atau separa malar hijau. Daunnya boleh dibezakan, bergantian, sebati.

Kulitnya berwarna coklat muda dan kulit dalamnya berwarna kuning. Buahnya ovoid untuk disatukan dan halus.

Bullock's Heart biasanya berbentuk hati dengan warna coklat kemerahan atau merah dan kulit nipis atau ketat.

Daging berwarna putih atau krim yang berbiji 50 hingga 75, biji panjang dan licin.

Bahagian buah yang berdaging mempunyai rasa manis dan menyenangkan.


Sumber :
http://pokok-nona.blogspot.com/2009/11/nona-pengenalan-dan-jenis-jenisnya.html




No comments:

Post a Comment