Bunga Delima merah |
Delima merah |
Delima (Promegranate) dengan nama
saintifiknya ‘Punica Granatum’ merupakan buah yang mengandungi
nilai nutrisi yang tinggi. Buah ini mempunyai bahagian biji yang
diselaputi isi berbentuk prisma atau dikenali sebagai ‘membran pulpy’ (testa).
Tekstur isinya lembut dan berair yang dilindungi oleh ‘membran pulpy’.
Ia kaya dengan antioksida, mineral dan vitamin yang
berperanan dalam meningkatkan status kesihatan seseorang individu. Tingginya
kandungan khasiat dalam buah delima ini telah meraih perhatian bukan sahaja di
bidang kesihatan malahan bidang ekonomi juga. Banyak kajian yang telah
diterbitkan berkaitan biji, isi mahupun kulit buah delima. Pokok buah delima
dikategorikan dalam tumbuhan renek yang berasal dari kawasan Asia Barat Daya.
Ia tumbuh secara semulajadi dan ditanam secara komersial di merata negara.
Jenis-jenis delima adalah berbeza berdasarkan bentuk dan warna serta biji dan
tahap kemanisannya.
Kandungan nutrisi
Delima lebih dikenali dengan kandungan antioksida
di dalamnya. Selain daripada vitamin C, komponen anti radang, antimikrob dan
anti mutagenic, ia juga mengandungi polifenol seperti asid gallic, asid ferulic
dan catechin. Antara mineral yang dijumpai dalam delima ialah kalsium,kalium,
magnesium,fosforus,zink dan juga zat besi.
Data diperolehi dari USDA Standard Reference untuk
100 g biji buah delima
Komponen berkhasiat
18% dari kandungan biji buah delima terdiri
daripada lemam iaitu asid lemak seperti asid punicid iaitu kumpulan asid
linolenik. Terdapat juga komponen fitoestrogen di dalam biji buah delima.
Sementara isi atau jus buah delima kaya dengan fruktosa, glukosa dan sukrosa,
asid malik, asid sitrik, dan asid fumarik, tannin, fenolic dan antioksida,
kulit buah delima lebih tinggi dengan kandungan flavanoid, anthocyanin dan asid
askorbik. Bahagian batang dan akar pokok delima mengandungi bahan alkaloid
digunakan dalam perubatan tradisional dan juga membantu dalam rawatan cacing di
dalam usus.
10 khasiat buah delima
1. Rawatan dan pencegahan kanser
Terdapat banyak kajian yang mengaitkan kemampuan
buah delima dalam rawatan kanser contohnya kanser prostat, kanser payudara,
kanser usus, kanser kulit, kanser paru-paru. Bahan komponen kimia dalam buah
delima mengandungi sifat anti radang, menurunkan aktiviti sel tumor,
proliferasi sel kanser dan lain –lain mekanisme sel kanser.
2. Mengurangkan risiko penyakit
kardiovaskular
Jus delima yang bersifat antiarterogenik,
antihipertensi dan anti radang membantu mengurangkan tekanan oksidatif,
menurunkan tekanan darah dan paras kolesterol serta trigliserida serta
meningkatkan kolesterol high density lipoprotein (HDL)untuk pesakit hiperlipidemia.
Kawalan kolesterol darah yang normal akan menurunkan risiko mendapat penyakit
berkaitan kardiovaskular seperti serangan
jantung, diabetes dan strok.
3. Osteoarthritis
Osteoarthritis ialah jenis arthritis yang biasa
dialami. Kemerosotan sendi yang berlaku mengurangkan keselesaan dan kualiti
hidup pesakit. Sifat anti radang dalam buah delima mampu membantu mengurangkan
kesakitan yang dialami.
4. Rheumatoid arthritis
Penyakit autoimun di mana sel badan akan menyerang
sel-sel lain dan menyebabkan pesakit mengalami keradangan dan lebih teruk
sekiranya tidak mendapatkan rawatan perubatan. Bahan anti radang dalam buah
delima membantu mengurangkan kejadian radang
5. Antimikrob/antifungal
Sifat antimikrob /antifungal membantu dalam rawatan
berkaitan mikrob dan fungal seperti jangkitan candida dan bacteria e coli yang
selalunya menyebabkan kejadian cirit birit. Aktiviti bakteria dan fungal ini
dikurangkan dengan kehadiran antimikrob dalam buah delima
6. Kesihatan mulut
Kesihatan mulut yang tidak elok pastinya mengundang
bau mulut dan ketidakselesaan individu. Bau mulut dikaitkan dengan bakteria
yang terdapat di dalam mulut. Sifat antibakteria di dalam buah delima membantu
mengekalkan persekitaran bakteria oral di dalam mulut.
7. Penyembuhan luka
Tindakbalas mekanisme penyembuhan luka bersama
Komponen kimia buah delima mempercepatkan pembaikan sel di bahagian yang luka,
secara tidak langsung kawasan kulit yang terdedah kepada luka berkurangan
8. Kesuburan
Delima dikaitkan dengan meningkatkan kesuburan di
kalangan lelaki dan wanita. Terdapat kajian menunjukkan bilangan sperma yang
dihasilkan meningkat dan lebih produktif atau sihat . manakala untuk kesuburan
wanita pula, ia membantu mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan
9. Alzheimer
Walaupun tiada kajian yang membuktikan penyakit
Alzheimer boleh dilewatkan, tetapi terdapat kajian yang mencadangkan perubahan
diet yang lebih seimbang dapat mengurangkan risiko kejadian Alzheimer berlaku.
Delima mengandungi tinggi kandungan polifenol yang terbukti berperanan dalam
memelihara sel –sel neuron otak. Kajian ke atas haiwan juga membuktikan
tingkahlaku haiwan berubah kepada normal dan senang dikawal selepas pemberian
jus delima. walaubagaimanapun lebih kajian diperlukan untuk mengenalpasti
mekanisme bahan ini bertindak dalam menangani penyakit Alzheimer
10. Sumber tenaga
Ini ialah sumber tenaga yang cepat kerana kandungan
fruktosa di dalamnya. 100g bahagian buah membekalkan 83 kalori iaitu 18.7 g
karbohidrat dan 13g gula sementara protein dan lemak 1-2 g. Sekiranya kita
mengambil 50g nasi , ia membekalkan 65 kalori dari 15 g karbohidrat. Oleh itu
sekiranya kita minum jus delima, ia boleh memberkan tenaga yang cepat kepada
tubuh badan kita.
Sumber :
https://rootofscience.com/blog/2021/kesihatan/pemakanan/khasiat-buah-delima-yang-perlu-anda-tahu/
No comments:
Post a Comment