Wednesday, April 8, 2020

LIMAU NIPIS VS LEMON


Limau


Limau adalah sejenis buah sitrus yang biasa dijadikan bahan penambah perasa di dalam masakan masyarakat kita yang juga popular di negara luar seperti Thailand, Vietnam, India dan Mexico. Buah sitrus ini mempunyai pelbagai jenis seperti limau nipis, limau kasturi, limau bali, limau gedang dan selalunya lebih kecil dan kurang masam berbanding buah lemon.

  • Sebiji buah sitrus ini boleh menyediakan 32 peratus vitamin C yang diperlukan dalam masa satu hari
  • 'Nutrisi' nya boleh menggalakkan kesihatan kulit dan jantung selain mampu membantu mengurangkan risiko asma
  • Jusnya boleh dibuat bahan penambah perasa minuman serta pencuci pinggan mangkuk
  • Sebelum menggunakannya, pastikan anda membasuh kulit luar buah sitrus ini terlebih dahulu 

Lemon

Lemon adalah sejenis buah sitrus yang juga biasa dijadikan bahan penambah perasa di dalam makanan atau minuman, namun lebih popular sebagai herba dan rempah. Ini mungkin disebabkan oleh rasanya yang sangat masam dan kuat.
Seperti yang diketahui umum, lemon merupakan sumber vitamin C yang sangat bagus. Ada satu kajian lama yang mendapati ia mampu membantu merawat penyakit scurvy. Pada 1747, James Lind mendapati bahawa ramai kelasi kapalnya yang menghidapi penyakit ini. Pelbagai ikhtiar telah dilakukan dan akhirnya beliau mendapati lemon adalah jawapannya.

  • Buah sitrus ini sangat tinggi kandungan vitamin C selain bersifat antioksidan
  • Disebabkan itu, ia mampu menghasilkan kolagen yang bagus untuk kesihatan kulit selain mampu membantu mencegah kanser
  • Jusnya boleh digunakan sebagai bahan penambah perasa minuman, salad dan pelbagai pencuci mulut
  • Sebelum menggunakannya, pastikan anda membasuh kulit luar buah sitrus ini terlebih dahulu 

Limau vs lemon

-Meskipun nama kedua-dua buah sitrus ini seringkali kita salah erti, buah limau (citrus aurantifolia) sebenarnya mempunyai beberapa perbezaan yang agak ketara dengan buah lemon (citrus limon) yang mungkin kita belum tahu.

-Kedua-duanya berbeza secara genetiknya walau saling berkait rapat. Ada pakar yang berpendapat bahawa lemon adalah diperbuat daripada hibrid buah limau dengan buah sitron, iaitu sejenis buah sitrus yang besar dengan kulit yang tebal. Namun, ia hanya merupakan teori yang ternyata belum terbukti. 

-Kedua-duanya adalah dikategorikan sebagai buah sitrus sama  seperti strawberi, kiwi, belimbing, oren, sitron dan lain-lain. Kedua-dua buah sitrus ini adalah sangat popular di persada dunia namun lebih banyak ditemui di kawasan tropika dan subtropika.

-Limau adalah sejenis buah sitrus yang mempunyai pelbagai jenis di dunia ini seperti limau nipis, limau kasturi, limau gedang dan berbagai lagi. Sementara itu, lemon pula tidak mempunyai banyak jenis dan merupakan natif dari kawasan Asia.

-Pun begitu, kedua-duanya adalah berasal dari keluarga sitrus yang sama. Dari segi luarannya, ia memang agak jauh berbeza ekoran bentuk, warna dan teksturnya yang masing-masingnya adalah sangat unik dan menarik. 

-Minyak patinya pula selalu digunakan untuk tujuan kosmetik dan perubatan disebabkan oleh sifatnya yang sebenarnya mengandungi ciri antibakteria dan bau yang wangi.

Kandungan nutrisi

Berikut merupakan kandungan nutrisi bagi setiap 100 gram atau 3.5 auns kedua-dua buah sitrus ini:

Limau
Lemon



Kalori
30
29
Karbohidrat
11 gram
9 gram
Serat
3 gram
3 gram
Lemak
0 gram
0 gram
Protein
1 gram
1 gram
Vitamin C
48% RDI
88% RDI
Zat besi
3% RDI
3% RDI
Potasium
3% RDI
4% RDI
Vitamin B6
2% RDI
4% RDI
Vitamin B9
2% RDI
3% RDI

Kandungan nutrisinya  lebih kurang sama, terdapat sedikit sahaja perbezaan bagi kandungan kalorikarbohidrat, potasium, vitamin B6 dan vitamin B9. 
Kedu-duanya adalah sama kandungan serat, lemak, protein dan zat besi.
Perbezaan yang ketara adalah kandungan vitamin C , lemon jauh lebih tinggi kandungan vitamin C berbanding limau.  

Kandungan asid
Selain itu, kita juga perlu tahu bahawa terdapat sedikit perbezaan di dalam kadar pH di antara kedua-dua buah sitrus ini, iaitu:
  • Limau: kadar pH adalah dalam linkungan 2.00 ke 2.35
  • Lemon: kadar ph adalah dalam lingkungan 2.00 ke 2.60
Ini menunjukkan bahawa lemon adalah sedikit berasid berbanding dengan limau.

Manfaatnya terhadap kesihatan

Kedua-dua buah sitrus ini  mempunyai sejarah yang sangat panjang di dalam perubatan tradisional. Kedua-duanya mempunyai kandungan antioksida, vitamin dan mineral yang sangat tinggi dan penting untuk kesihatan. Berikut merupakan manfaat buah-buah sitrus ini terhadap kesihatan individu:

1. Membantu menguatkan imuniti
Kaya dengan kandungan vitamin C atau dengan nama asid askorbik yang mampu membantu menguatkan sistem imun.  Vitamin yang sangat kritikal ini mampu merangsang penghasilan sel darah putih yang merupakan lapisan pertahanan yang pertama buat tubuh badan apabila diserang oleh apa-apa jenis jangkitan atau penyakit.
Menurut sebuah kajian yang dijalankan oleh pihak International Antioxidant Research Centre yang bertempat di King’s College, London, vitamin C dan zat besi yang wujud di dalam buah-buahan sitrus ini mampu mengelakkan kerosakan DNA di dalam sel-sel yang sihat. 

2. Membantu melancarkan penyembuhan
Vitamin C yang buah sitrus ini berperanan yang sangat kritikal di dalam penghasilan kolagen. Ia sangat diperlukan untuk pertumbuhan  dan pembangunan otot, sel kulit, tisu dan tulang pada tubuh badan kita. Tanpanya, tahap penyembuhan penyakit atau jangkitan mahupun kecederaan akan menjadi sedikit perlahan.

3. Membantu membaikpulih sistem penghadaman
Menurut Dr. Sherry Tanumihardjo dari Universiti Wisconsin-Madison, buah sitrus ini  sebenarnya merupakan sumber serat yang bagus. Menerusi kajiannya , sifat buah sitrus kaya serat ini sangat bagus untuk sistem penghadaman kerana ia dapat melegakan sembelit, menyingkirkan gas dan angin di dalam perut.
3 gram serat yang terdapat dalam buah-buah sitrus ini mewakili sekurang-kurangnya 10 peratus pengambilan serat harian yang dicadangkan. Pun begitu, rasanya yang masam mungkin tidak membenarkan anda merealisasikannya. Jadi, cuba campurkan ia ke dalam masakan anda agar rasanya tidak terlalu ketara.

4. Membantu melancarkan pengaliran darah
Mengandungi zat besi yang sangat tinggi,  elemen penting di dalam hemoglobin. Tanpa paras zat besi yang betul, individu mungkin akan mengalami anemia. Simptomnya anemia adalah lemah, letih, keliru dan sukar untuk tidur.

5. Membantu mengurangkan berat badan
Hampir kesemua buah sitrus mengandungi kandungan serat yang sangat tinggi dan kalorinya yang rendah adalah sangat sesuai untuk individu yang sedang dalam proses menurunkan berat badan. Sama ada ia digunakan sebagai bahan penambah perasa makanan atau minuman, ia sudah pasti boleh membantu mengurangkan berat badan anda.

6. Aktiviti antioksidan
Mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi, di samping penambahan vitamin C, yang boleh memberi kesan kepada radikal bebas. Menurut beberapa kajian yang lepas, buah-buahan ini mampu merendahkan tahap stress oksidatif sekali gus mengurangkan risiko penyakit yang kronik seperti kanser.

Penggunaannya
- Terdapat banyak makanan dan minuman yang mengandungi limau dan lemon kerana rasanya yang masam dan kuat. Ianya sebagai bahan penambah perasa yang sangat popular di seantero dunia. Contohnya untuk membuat sos dan kuah

-Dicampurkan dengan bawang putih, cili dan lada juga merupakan kombinasi yang sangat bagus untuk memeram daging, ikan atau ayam.

-Juga merupakan tambahan yang bagus untuk minuman tidak kira sejuk atau panas. Sebagai contoh, ia sangat sesuai untuk ditambah ke dalam air untuk membuat air yang mempunyai rasa ‘sitrus’ seperti di dalam teh O.  

-Kerana kandungan asidnya yang tinggi, ianya sangat efektif untuk membunuh bakteria. Lantaran itu, banyak produk pencuci seperti pencuci pinggan mangkuk diperbuat daripadanya termasuklah peluntur.

-Ada juga kajian yang menunjukkan bahawa minyak pati daripada buah-buahan sitrus boleh meningkatkan keadaan kesihatan mental melalui proses pernafasan aromaterapi. Sifatnya yang antimikrobia juga mampu mengurangkan inflamasi kulit. 

Risikonya

-Secara keseluruhannya, kedua-duanya adalah selamat untuk diambil dan dimakan oleh individu. Walau bagaimanapun ia boleh mengakibatkan rasa yang sakit atau pedih jika terkena pada luka terutamanya ulser yang terdapat di dalam mulut.

-Kandungan asidnya yang tinggi juga boleh menyebabkan masalah gastrik dan pedih hulu hati atau apa-apa masalah penghadaman yang lain terutamanya kepada individu yang pernah mempunyai masalah gastroesophageal reflux disease (GERD).

-Selain itu, ia juga sebenarnya adalah agak berbahaya kepada kesihatan oral. Jika diambil pada jumlah yang banyak, ia mampu menghakis enamel gigi lantas mengakibatkan kaviti.

-Pernahkah anda menggunakan produk pencuci yang mengandungi buah sitrus di dalamnya dan anda mendapati tangan anda mengalami iritasi? Ini adalah disebabkan tahap keasidannya, oleh itu gunakan sarung tangan dan elakkan sentuhan secara langsung ke kulit.

Kesimpulan :

Keduanya mempunyai kandungan nutrisi yang lebih kurang sama sahaja. Bezanya kandungan vitamin C yang jauh berbeza. Pun begitu, masing-masing mempunyai keupayaan tersendiri yang unik dan menarik.
Limau mungkin kurang kandungan vitamin C namun ia sangat banyak digunakan dalam makanan dan minuman.

Sumber :

No comments:

Post a Comment