Monday, September 6, 2021

Manfaat Cengkih pada Kesihatan

 

Cengkih


Cengkih adalah kuncup bunga dari pokok cengkih, malar hijau yang juga dikenali sebagai Syzygium aromaticum 

Rempah serbaguna ini dapat digunakan dalam pelbagai jenis masakan dan menambahkan rasa pada minuman panas, serta membawa kehangatan pedas pada biskut dan kek.

Anda mungkin tahu bunga cengkih sebagai salah satu ramuan utama dalam roti bakar roti halia atau rempah ruji dalam masakan India.

Cengkih bukan saja terkenal sebagai rempah manis dan aromatik, tetapi juga telah digunakan dalam perubatan tradisional.

Di antara manfaat cengkih adalah : 

- Meredakan Batuk dan Nyeri Tenggorokan

Kandungan eugenol pada cengkih bermanfaat untuk mengatasi batuk berkahak. Kandungan ini memperlancar kahak untuk keluar.

Selain itu, terdapat efek antinyeri dan antibakteri pada tenggorokan. Cengkih juga bermanfaat untuk meredakan rasa gatal di tenggorokan.


- Meringankan Sakit Kepala
Ternyata cengkih juga bermanfaat untuk meredakan sakit kepala dengan cepat,  Caranya adalah dengan mengambil  susu yang ditambah dengan  cengkih secukupnya.

Berikut adalah beberapa lagi manfaatnya : 

1. Mengandungi nutrien penting

Cengkih mengandungi serat, vitamin, dan mineral, jadi menggunakan cengkeh utuh atau tanah untuk menambahkan rasa pada makanan anda dapat memberikan beberapa nutrien penting.

Satu sudu teh (2 gram) cengkih tanah mengandungi

Kalori: 6
Karbohidrat: 1 gram
Serat: 1 gram
Mangan: 55% dari Nilai Harian (DV)
Vitamin K: 2% daripada DV

Mangan adalah mineral penting untuk mengekalkan fungsi otak dan membina tulang yang kuat ( 10 Evidence-Based Benefits of Manganese ).

Selain menjadi sumber mangan yang kaya, cengkeh hanya digunakan dalam jumlah kecil dan tidak memberikan nutrien dalam jumlah yang banyak.

RINGKASAN
Cengkih rendah kalori tetapi kaya dengan sumber mangan. Mereka bukan sumber nutrien yang tidak signifikan.

2. Tinggi antioksidan


Selain mengandungi beberapa vitamin dan mineral penting, cengkeh kaya dengan antioksidan

Antioksidan adalah sebatian yang mengurangkan tekanan oksidatif, yang dapat menyumbang kepada perkembangan penyakit kronik

Cengkeh juga mengandung sebatian yang disebut eugenol, yang telah terbukti bertindak sebagai antioksidan semula jadi.

Sebenarnya, kajian tabung uji mendapati bahawa eugenol menghentikan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas lima kali lebih berkesan daripada vitamin E, antioksidan kuat lain 

Menyertakan cengkih dalam makanan anda bersama dengan makanan kaya antioksidan lain dapat membantu meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

RINGKASAN

Cengkeh kaya akan antioksidan, termasuk eugenol, yang dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif.

3. Boleh membantu melindungi daripada barah

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat pada cengkeh dapat membantu melindungi dari barah.

Satu kajian tabung uji mendapati bahawa ekstrak cengkeh membantu menghentikan pertumbuhan tumor dan mendorong kematian sel pada sel barah 
Satu lagi kajian tabung uji menunjukkan hasil yang serupa, menunjukkan bahawa jumlah minyak cengkih pekat menyebabkan kematian sel pada 80% sel barah esofagus

Eugenol yang terdapat pada cengkeh juga terbukti mempunyai sifat antikanser.
Kajian tabung uji mendapati bahawa eugenol mendorong kematian sel pada sel barah serviks 

Namun, perlu diingat bahawa kajian tabung uji ini menggunakan jumlah ekstrak cengkih, minyak cengkih, dan eugenol yang sangat pekat.
Eugenol beracun dalam jumlah tinggi dan overdosis pada minyak cengkih boleh menyebabkan kerosakan hati, terutama pada kanak-kanak. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan bagaimana jumlah yang lebih rendah dapat mempengaruhi manusia 

RINGKASAN
Kajian tabung uji menunjukkan bahawa sebatian cengkih dapat mengurangkan pertumbuhan sel barah dan mendorong kematian sel barah. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan kesan ini pada manusia

4. Boleh membunuh bakteria
Cengkih terbukti mempunyai sifat antimikroba, yang bermaksud dapat membantu menghentikan pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria 

Satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa minyak pati cengkeh membunuh tiga jenis bakteria biasa, termasuk E. coli, yang merupakan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan 

Lebih-lebih lagi, sifat antibakteria cengkeh malah dapat membantu meningkatkan kesihatan mulut.

Dalam satu kajian tabung uji, sebatian yang diekstrak dari cengkih didapati menghentikan pertumbuhan dua jenis bakteria yang menyumbang kepada penyakit gusi 

Satu lagi kajian pada 40 orang menguji kesan ubat kumur herba yang terdiri daripada minyak pokok teh, cengkeh, dan kemangi.

Setelah menggunakan ubat kumur herba selama 21 hari, mereka menunjukkan peningkatan dalam kesihatan gusi, serta jumlah plak dan bakteria di mulut 
Bersama dengan memberus gigi dan kebersihan mulut yang betul, kesan antibakteria cengkeh dapat memberi manfaat kepada kesihatan mulut anda.

RINGKASAN
Kajian menunjukkan bahawa cengkeh dapat meningkatkan kesihatan mulut, berkat sifat antimikroba, yang dapat membantu membunuh bakteria berbahaya.


5. Boleh meningkatkan kesihatan hati
Kajian menunjukkan bahawa sebatian bermanfaat pada cengkeh dapat membantu meningkatkan kesihatan hati.

Eugenol sebatian mungkin sangat bermanfaat untuk hati.

Satu kajian pada haiwan memberi makan tikus dengan campuran penyakit hati berlemak yang mengandungi minyak cengkeh atau eugenol.

Kedua-dua campuran ini meningkatkan fungsi hati, mengurangkan keradangan, dan penurunan tekanan oksidatif 

Kajian haiwan lain menunjukkan bahawa eugenol yang terdapat pada cengkeh membantu membalikkan tanda sirosis hati, atau parut hati 

Malangnya, penyelidikan mengenai kesan cengkeh dan eugenol yang melindungi hati pada manusia adalah terhad.

Walau bagaimanapun, satu kajian kecil mendapati bahawa pengambilan suplemen eugenol selama 1 minggu menurunkan kadar glutathione-S-transferases (GST), keluarga enzim yang terlibat dalam detoksifikasi yang sering menjadi penanda penyakit hati 

Cengkih juga tinggi antioksidan, yang dapat membantu mencegah penyakit hati kerana kemampuannya membantu mengurangkan tekanan oksidatif ).

Walaupun begitu, eugenol beracun dalam jumlah tinggi. Satu kajian kes pada seorang budak lelaki berusia 2 tahun menunjukkan bahawa 5-10 mL minyak cengkih menyebabkan kerosakan hati yang serius 

RINGKASAN
Beberapa kajian menunjukkan bahawa cengkih dan sebatian yang dikandungnya dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan melindungi hati.

6. Boleh membantu mengawal gula dalam darah
Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat pada cengkeh dapat membantu mengawal gula darah.

Satu kajian pada haiwan mendapati bahawa ekstrak cengkeh membantu menyederhanakan kenaikan gula darah pada tikus yang menghidap diabetes .

Satu lagi tabung uji dan kajian haiwan melihat kesan ekstrak cengkih dan nigerisin, sebatian yang terdapat pada cengkeh, baik pada sel otot manusia dan pada tikus yang menghidap diabetes.

Cengkih dan nigerisin didapati meningkatkan pengambilan gula dari darah ke dalam sel, meningkatkan rembesan insulin, dan meningkatkan fungsi sel yang menghasilkan insulin 

Insulin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk mengangkut gula dari darah ke sel anda. Fungsi insulin yang betul sangat penting untuk mengekalkan kadar gula darah yang stabil.

Dalam kombinasi dengan diet seimbang, cengkeh dapat membantu menjaga kadar gula darah Anda.

RINGKASAN
Kajian tabung uji dan haiwan menunjukkan bahawa sebatian dalam cengkeh dapat membantu meningkatkan pengeluaran insulin dan menurunkan gula darah.

7. Boleh meningkatkan kesihatan tulang
Jisim tulang rendah adalah keadaan yang mempengaruhi kira-kira 43 juta orang dewasa yang lebih tua di Amerika Syarikat sahaja. Ia boleh menyebabkan perkembangan osteoporosis, yang boleh meningkatkan risiko patah dan patah tulang.

Sebilangan sebatian dalam cengkih terbukti dapat memelihara jisim tulang dalam kajian haiwan. Sebagai contoh, kajian haiwan mendapati bahawa ekstrak cengkih yang tinggi eugenol meningkatkan beberapa penanda osteoporosis dan peningkatan kepadatan dan kekuatan tulang

Cengkih juga kaya dengan mangan, memberikan 30% DV yang mengagumkan hanya dalam 1 sendok teh (2 gram) cengkih tanah 

Mangan adalah mineral yang terlibat dalam pembentukan tulang dan sangat penting untuk kesihatan tulang.

Kajian haiwan mendapati bahawa pengambilan makanan tambahan mangan selama 12 minggu meningkatkan kepadatan mineral tulang dan pertumbuhan tulang 

Walau bagaimanapun, penyelidikan semasa mengenai kesan cengkih pada jisim tulang kebanyakannya terbatas pada kajian haiwan dan tabung uji. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan bagaimana ia boleh mempengaruhi pembentukan tulang pada manusia.

RINGKASAN
Kajian haiwan menunjukkan bahawa ekstrak cengkih dan mangan dapat membantu meningkatkan kepadatan mineral tulang. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan kesan ini.

8. Boleh mengurangkan bisul/ulser perut
Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat pada cengkeh dapat membantu merawat ulser perut.

Juga dikenali sebagai ulser peptik, bisul perut adalah luka yang menyakitkan yang terbentuk di lapisan perut, duodenum, atau esofagus.

Ia paling sering disebabkan oleh pengurangan lapisan pelindung perut, yang disebabkan oleh faktor seperti tekanan, jangkitan, dan genetik 

Dalam satu kajian pada haiwan, minyak pati dari cengkih terbukti dapat meningkatkan pengeluaran lendir gastrik

Lendir gastrik berfungsi sebagai penghalang dan membantu mencegah hakisan lapisan perut daripada asid pencernaan .

Kajian haiwan lain mendapati bahawa ekstrak cengkih membantu merawat ulser perut dan menunjukkan kesan yang serupa dengan beberapa ubat anti-ulser 

Walaupun mungkin menjanjikan kesan anti-ulser cengkih dan sebatiannya , kajian lebih lanjut diperlukan mengenai kesannya pada manusia.

RINGKASAN
Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa ekstrak cengkeh dan minyak cengkeh dapat meningkatkan pengeluaran lendir gastrik dan membantu melindungi daripada ulser perut. Lebih banyak penyelidikan pada manusia diperlukan.

Kesimpulan
Cengkih mempunyai banyak potensi manfaat kesihatan, termasuk menjaga gula darah dan membantu menyekat pertumbuhan bakteria.

Seperti banyak makanan sihat, makanan ini paling efektif jika dimasukkan sebagai makanan diet yang sihat dan seimbang. Cuba sertakan beberapa hidangan cengkeh setiap minggu ke dalam makanan anda.

Anda boleh memasukkan cengkih dalam banyak jenis makanan, ikan memberikan rasa hangat dan khas untuk pencuci mulut, kari, atau chutney.

Anda juga boleh mendidihkan cengkih dalam air mendidih selama 5-10 minit untuk membuat secawan teh cengkih yang menenangkan.

*Peringatan : Apa jua jenis ubat walaupun dari sumber semulajadi, boleh memudaratkan jika diambil secara berlebihan 

Sumber :
8 Surprising Health Benefits of Cloves
Bacaan tambahan :




No comments:

Post a Comment